Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 2-5

Για γονείς παιδιών 2-5 ετών.

1. Ανησυχώ για την πρώτη επίσκεψη του παιδιού μου στον παιδοδοντιατρο, έχει χαλασμένα δόντια, τι μπορώ να κάνω για να το κάνω να νιώσει πιο άνετα;

Η επιστημονική βιβλιογραφία πέτυχε να αποδείξει ότι δεν υπάρχει μαγαλύτερος εχθρός για το παιδί από το άγχος των γονέων, και ειδικά της μητέρας, για τον οδοντίατρο.Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να παρουσιάσετε την επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο ως κάτι απόλυτα φυσιολογικό, ευχάριστο και απαραίτητο για την υγεία του. Απαγορεύεται ρητά να μεταφέρετε οποιαδήποτε εμπειρία δικιά σας που να περιέχει τις λέξεις: πόνος, ένεση κτλ δυσάρεστα. Αν σε οποιοδήποτε σημείο δυσκολευτείτε, σήμερα το διαδίκτυο και τα βιβλιοπωλεία  είναι γεμάτα υπέροχα παραμύθια και εικόνες που μπορούν να πείσουν το παιδί σας πως θα περάσει υπέροχα. Μόλις το παιδί σας φτάσει στο παιδοοδοντιατρείο σας υπόσχομαι πως το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό θα σας εντυπωσιάσει.

2. Τι οδοντόβουρτσα προτείνετε;

Οι οδοντιατρικές εταιρίες έχουν κανει θαύματα με τη διαφήμισή τους και με το φιλικό για τα παιδιά παρουσιαστικό των προιόντων τους. Διαλέξτε απο το φαρμακείο ή το σούπερ μάρκετ σύμφωνα με την κωδικοποίηση της ηλικίας που έχουν στη συσκευασία τους την κατάλληλη μαλακή οδοντόβουρτσα για τα παιδιά σας.

3. Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζουμε τα δόντια τους;


Το σημαντικότερο είναι ο νέος άνθρωπος που μεγαλώνετε, να αποκτήσει στη ζωή τους σωστές συνήθειες. Ετσι με την επιμονή σας πρέπει να τον διδάξετε ότι το βούρτσισμα των δοντιών είναι απαραίτητη καθημερινή υποχρέωση.Ποτέ μην ενδώσετε στην κούρασή σας. Το παιδί δεν έχει την ικανότητα και δεξιοτεχνία για να φροντίσει τα δόντια του. Μέχρι να αυτονομηθεί, να δένει μόνο του τα κορδόνια του ή να κάνει μόνο του μπάνιο εσείς είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για την στοματική του υγιεινή. Ετσι φρόνιμο είναι να βουρτσίζετε  2 φορές την ημέρα τα δόντια του. Οπωσδήποτε το βράδυ μισή ώρα μετά το τελευταίο του γεύμα και άλλη μια φορά. Αν το πρωι δυσκολευεστε λόγω περιορισμένου χρόνου καλύτερα να γίνεται μισή ώρα μετά το μεσημεριανό. Η οδοντόκρεμα που αντιστοιχεί στα 2-5 είναι όποιας μάρκας θέλετε αρκεί στην πίσω επιφάνειά της να γράφει ότι περιέχει 1000 ppm φθορίου.

4. Παρατηρώ πως τα δόντια του παιδιού μου δεν κλείνουν σωστά, υπάρχει κενό ανάμεσά τους, τι να κάνω;

Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται ανοιχτή δήξη. Πολλοί λόγοι είναι πιθανοί όπως θηλασμός δακτύλου, τοποθέτηση της γλώσσας ανάμεσα στα δόντια και φυσικά λόγω σκελετικής ανωμαλίας δηλαδή προβλήματος που έχουν οι γνάθοι εκ γενετής. Αν οφείλεται σε κάποια κακή συνήθεια υπάρχουν τρόποι θεραπείας που εξαφανίζουν το πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να επισκεφτείτε έναν ειδικό.


5.Πως να σταματήσω το παιδί μου από το θηλασμό δακτύλου;

Στην τρυφερή αυτή ηλικία 2-5 δεν πρέπει να ειμαστε πολύ επιθετικοί. Μείνετε στην ενθάρρυνση για το κόψιμο της συνήθειας και στην επιβράβευση όταν παρατηρείτε ότι γίνεται η διακοπή και η προσπάθεια.







6. Τι είναι αυτή η μαυρη χρωστική στα δόντια του παιδιού μου;

Πρόκειται για τη μελανή χρωστική, ένα μίγμα των συστατικών του σάλιου, μικροοργανισμών και υπολειμμάτων τροφών. Συσχετίζεται με χαμηλή τερηδονική δραστηριότητα, αλλά η βιβλιογραφία δεν έχει αποκαλύψει το μηχανισμό της λειτουργίας της.

7. Τα ούλα στην άνω γνάθο του παιδιού μου ματώνουν όταν τα βουρτσίζει, τι να κάνω;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για την αιμορραγία των ούλων. Το γεγονός ότι η αιμορραγία εντοπίζεται στην άνω γνάθο μας παραπέμπει στη στοματική αναπνοή που υπάρχει όταν οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις είναι εκσεσημασμένες, όταν λόγω αλλεργιών δεν λειτουργεί σωστά η αναπνοή μέσω της μύτης αλλά και λόγω ορθοδοντικών προβλημάτων. Συνεχίστε να βουρτσίζεται τα δόντια του παιδιού σας ή εκείνο μόνο του εντατικά και μην ανησυχείτε ή επαναπαύεστε αν ματώνουν και νομίζετε ότι τα χειροτερεύετε. Αν η αιμμοραγία εμμένει συμβουλευτείτε ένα παιδοδοντίατρο ή οδοντίατρο.

8. Τι είναι το μηχάνημα διατήρησης χώρου;
 
 To μηχάνημα διατήρησης χώρου είναι μια συσκευή που προστατεύει το χώρο που χάθηκε από την πρόωρη απόπτωση του νεογιλού δοντιού. Υπάρχουν δύο είδη, το κινητό και το ακίνητο μηχάνημα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου